Start Ekonomi Fastigheten Stadgar Historia Omgivning Kontakt Information
Energi Diverse instruktioner Gästlägenhet Jubileum Bredband

 

Brf Atmosfären nr 1

Om vår fastighet & förening

Vår attraktiva bostadsrättsförening i kvarteret Atmosfären nr 1 på Ystadsvägen 122-126 i Björkhagen i Stockholm bildades 1972. Föreningen upplåter arton lägenheter i tre våningar. Förutom våra gemenskapslokaler har vi också en lokal vi hyr ut. För medlemmar som hyr bilplats finns fjorton p-platser (uteplats). Trappstädning sköts av medlemmarna själva. 

Flerfamiljshuset  har utrymmen för barnvagnar, cyklar, hobbyrum,  tvättstuga och om sommaren utemöbler. Gemensamhetslokalen är utrustad med kök och badrum och kan även användas som övernattningsrum eller för medlemmars fester. I vårt kvarter fanns förr en charkuterifabrik och en pizzeria - idag Sagers ateljé och akvarellskola.

 

                                  

Den öppna spisen är en extra tillgång

 

Det finns i princip två olika slag av bostadsrättsföreningar, nämligen privata bostadsrättsföreningar och föreningar med anknytning till HSB eller Riksbyggen. Brf Atmosfären nr 1 är en privat bostadsrättsförening, det vill säga helt fristående.

Vår hemsida (http://brfatmosfaren1.hemochfastighet.se) är vårt ansikte utåt och lösenordsskyddat för föreningens styrelse och medlemmar. En bra och uppdaterad hemsida på nätet är också bra att kunna hänvisa till i kontakter med media, mäklare och lägenhetsspekulanter. 

Texter och bilder på hemsidan skyddas genom upphovsrätt. Uppge källa om du citerar delar av texten,och kontakta författaren om du vill använda bilder eller hela texter. 

För byggnadens uppvärmning  används  fjärrvärme.

Fastigheten är upplåten med tomträtt.

Ekonomisk förvaltare sedan 2008-01-01 är Conzignus  Hem och Fastighet AB. Teknisk förvaltare för fjärrvärmeanläggningen är Fastighetsägarna Stockholm.

Fastigheten har bredbandsuppkoppling och kabel-tv. Leverantör: Com Hem.

Lägenheterna är försedda med brandvarnare.

Trapphusen är de primera utrymningsvägarna. Därför  är det viktigt att trapphusen är fria från mattor och andra föremål som kan hindra utrymning eller antändas och brinna. De alternativa utrymningsvägarna har plats för räddningstjänstens stegutrustning.  

Föreningens organisationsnummer: 702002-8838.

Huset helbild

 

 Funkishusen - ett inbott kulturarv. Vårt väl bevarade lamellhus i Björkhagen från 1940-talet har sadeltak och omsluts av lummig grönska - en mötesplats för människor med olika bakgrund och intressen. Här i flerfamiljshuset finns självfallet också grillplats, kryddträdgård och sandlåda. Fotot taget 2008

 

 

 

 

Viktiga milstolpar

 

1947-49 Vårt hus i Björkhagen uppfördes av privat fastighetsägare och ritades av  arkitekten  Gustaf Letterström

1972  Bostadsrättsföreningen Atmosfären nr 1 bildas

1978  Nya portar på framsidan

1979  Reparation av hängrännor och gjutning av mur på baksidan

1981  Ny tvättmaskin, centrifug, torktumlare och mangel. Portvaktstjänsten upphörde

1985  Adjöss till branschorganisationen SBC och byte till Fastighetsägareförbundet

1986  Nya dörrar på baksidan

1988  Filminspelning i 122:an med regissören Peter Schildt för ungdomsserie i SVT 1 - Ebba och Didrik

1989  Omläggning av tak

1990  Renovering av balkonger. Kabelteven gör sitt intåg i huset

1992  Elstambyte. Vi firar 20 år som förening med egen intern jubileumsskrift 

2000 Rörstambyte. En tuff period som medlemmarna klarar av med glans

2002 Förslag om kodlås avslogs

2003  Målning av fönster

2005  Översyn skorstenar

2006  Utbyte av motorvärmare. Ny ytterbelysning på baksidan

2007  Nya markiser. Översyn för bättre vindisolering

2008  Föreningen fick en egen hemsida sökbar på internet

2009  Radonmätningar genomförda och godkända. Fasaden renoverad och vi börjar  källsortera vårt organiska avfall

2010  Målning  av pannrummet. Stadsbyggnadskontoret sa tvärnej till nya balkonger

2011 Nya bilder på gästlägenheten. Hantverkare målade om i tvättstugegången och fixade cementgolv i lilla cykelrummet

2012 Stor höstfest med femtiotalet inbjudna när Atmosfären fyllde 40 år. Efteråt gavs  påkostad jubileumsskrift ut

2013 Efter inbrott hos Sager satsning på en dörr med högre motståndsförmåga. Ny målning av källardörrarnas utsida

2014 Höjda p-platsavgifter. Stamrensning. Glaskrossare slog till  om natten hos Sagers 

2015 Bredband 100Mb från ComHem för alla medlemmar beslutas ingå i månadsavgiften.   

2016 Liten fasadrenovering på baksidan. Alla fönster renoveras ocn ena rutan byts till energiglas.   

2017 Taken i entréhallarnas trapphus målas om. Arborist beskar det gamla lönnträdet utanför 122:ans port 

2018 Nytt grus till våra gångar 

 

Atmosfären i  pressen

 

Husägaren ville lyxsanera - då köpte hyresgästerna huset!

På Ystadsvägen 122-126 i Björkhagen lade hyresgästerna drygt en miljon på bordet och blev därmed ägare till huset de bodde i. De sänkte  sina boendekostnader rejält  och bildade bostadsrättsförening. Dagens Nyheter den 14 juni 1972

Här kan man tala om gemenskap

Full rulle -  på bak- och framsidan! Naturligtvis fanns dåvarande veckoutgivna  Söder-Tidningen  på plats  i maj 1978 när Atmosfären hade sina traditionella arbetsdagar  för att hålla snyggt kring vårt hus

Vårt hus i TV 

När Ebba och Didrik kom till 122:an

Sladdar, boxar, strålkastare - hela vägen tre trappor upp belamrad med attrialjer. Enskede Skarpnäcks-Nytt - en av våra  försvunna  veckoblad - rapporterade i maj 1988 om en omtalad svensk teveserie 

Föreningen som bytte organisation

- Vi fick inget för pengarna

I Sveriges medlemstidning för bostadsrättsföreningar blev vår förening uppmärksammad i ett större reportage när vi gick med i Fastighetsägareförbundet. Tidningen BoRätt nr 4 november 1987

På omslaget: Livet i Atmosfären!

Bland nerklippta buskar, sly och ogräs ... Läs mer om kvarteret, här tillsammans med vår medlem Ulla Syrén. Tidningen BoRätt nr 4 1993. Text & foto: Sten Skanderbeck. 

Gräv där du bor!

Historik är A och O. Spår från olika tider... Som ägare och förvaltare av kulturhistoriskt värdefulla bostäder berikar vi vårt boende i dess omedelbara närhet. 

 

Det har satt sina spår ... minnesparken Willy Brandts Park ... fornlämningar på Nytorpsgärde ... fortifikationsfästen från andra världskriget ... Ur tidningen BoRätt nr 2 maj 2010

  

Brf Atmosfären gräver i arkiven 

 Husets historia på webben 

Vad ger ett hus atmosfär? Historien! Kunskap om huset med omgivning kan berika boendet. Därför satte brf Atmosfären sin eldskäl på att dokumentera husets historia. Resultatet blev enastående.

Nytorpsgärde söder om Stockholm. En grön lunga som ger tre stadsdelar syre, lugn och harmoni. Här lyfter luftballongerna på somrarna, ungarna spelar fotboll och här hålls det traditionsenliga valborgsfirandet. Här återfinns också brf Atmosfären i ett 60-år gammalt hus.

I föreningen finns ett intresse utöver det vanliga när det gäller historia och en förkärlek för bygden runt huset. Intresset är så stort hos styrelsen att sagan bakom det älskade huset till slut satte en Sten i rullning.

– Sten, fixa hemsidan – ta med lite historia!

Sagt och gjort. Den före detta journalisten Sten Skanderbeck förde samman luftvärnsfästen från andra världskriget, fornlämningar från stenåldern och Willy Brandt i ett historiskt webb-potpurri. När föreningens ordförande bad Sten att göra en insats med den gemensamma hemsidan satte de helt enkelt fart i hans gamla skrivarfingrar. Med resultatet att brf Atmosfärdens hemsida numera är något utöver det vanliga. Dels ett verktyg för styrelsen och dels ett omfattande historiskt dokument över den 60 åriga gamla funkiskåken med omnejd.

– Styrelsen tycker att det är bra och jag är jättenöjd med att det blivit så här, jag har ju fått styra över utseendet, säger Sten Skanderbeck och skrattar.

Att det blev som det blev föll sig naturligt, under årtionden har Sten vurmat för historiska värden i och kring bostaden i Björkhagen söder om Stockholm.

Frimärken och TV-inspelning

Sten har grävt ner sig i hembygdens historia sedan länge. Det har satt sina spår och syns bland annat i minnesparken Willy Brandts Park som Sten kämpat fram. Inom kort märks det även i uppmärkningen av fornlämningar på Nytorpsgärde och bevarandet av fortifikationsfästen från andra världskriget, några stenkast från hans eget hem.

– Detta är Nytorpsgärdes centrum på något sätt och jag älskar det, jag vill göra historien bakom den synlig.

Därför lyfter han även fram att Markuskyrkan har fått pryda kuvert som kan ha landat på andra sidan jorden, sedan den blev avbildad på ett av de svenska frimärkena.

Tittar man enbart på brf Atmosfärens historia finns dock lite mindre storslagna inslag. Givetvis en lista över allt i renoveringsväg under åren och byggnadsfakta, men det finns även en del lite mer extraordinära inslag. Som till exempel en TV-inspelning.

– Filminspelningen genomfördes faktiskt inne i min och grannens lägenheter. Det var bara positivt att de var här och filmade. Det var en massa människor i trappen hela tiden och det gav det där lilla extra utöver vardagslivet. Även om vi fick anpassa oss lite till filmteamets tider såklart.

Händelsen utspelade sig under 80-talet när TV-serien ”Ebba & Didrik” spelades in på adressen. Då användes Stens hall som förvaringsutrymme för hela filmteamet. Det var här det sprangs i marmortrappor upp och ner, vilket nog är TV-bilder som har etsat sig fast i en hel generation.

– Det var en spännande tid och väldigt roligt.

Pizzabagare, parasol och ateljé

Trots att Sten gärna blickar bakåt och pratar om det största som utspelat sig i vad han kallar hembygd, är det ofta händelser av mindre betydelse som spelar en stor roll idag. På baksidan av huskroppen mot Nytorpsgärde finns två tydliga tecken på detta.

– Jo det var en pizzabagare som bad att få plantera buskarna där en gång i tiden och det fick han, det måste ha varit på 70-talet. Det har blivit jätteskönt här på grund av den.

Pizzabagarens buskar har vuxit till sig lite. Han planterade dem på 70-talet och det har gett det där lilla extra. Även om pizzabagaren har flyttat för länge sen gör hans buskage att det finns gott om skugga för den som vill mysa.

Bredvid buskaget står en lustig parasoll. Den har skänkts av en tidigare Dramatenskådis, Stalle Arreman. Han bodde tidigare på adressen och parasollet utgjorde en gång rekvisita på den anrika scenen. ”Stalle” måste ha tyckt att den kunde komma till nytta när pjäsen gjort sitt, menar Sten.

– Nu är det många som undrar vad det där parasollet sitter här för, men det är snyggt tycker jag och det är skönt att sitta under också.

Akvarellkurser                                                                                                                              

I källarplanet finner man den del av huset som får mest besök per år. Det är Sagers Ateljé, akvarellmålande paret Ylva och Peter Sager har sina egna krypin här samtidigt som de håller kurser för 100 talet elever varje termin. Paret Sager har varit trogna Atmosfären i 10 år.

– Det är helt ointressant att flytta eftersom föreningen är så snälla mot oss, säger Peter där han och Ylva sitter och njuter utanför dörren i eftermiddagssolen.

Även lokalen har en historia att berätta, menar Peter. Innan de flyttade in hade lokalen varit matfabrik och bageri. Något som det visar sig att Sten inte hade fått med i den historiska översikten.

– Det såg alldeles hemskt ut. Bränt på väggarna från gamla ugnar och stora råttor sprang omkring, det kändes som att de skulle äta upp en. Men vi körde på, flyttade in och sen tog föreningen och tryckvattenspolade väggarna och målade vitt. Det blev ljust och fint och vi stortrivs, berättar Peter.

– I huset är de nog lite stolta över ateljén. Det tror jag, säger Ylva.

 

 

Text & foto: Henrik Hjelmberg

 

Fakta om brf Atmosfären

• Huset byggdes 1947

• Det blev i föreningens ägor 1972

• Ebba och Didrik spelades in 1988

• Största omvälvningen var nog när stammarna byttes 2000 och vi fick dela toalett och dusch i föreningslokalen. Det var en lite omtumlande tid 

 

 

 
 
brfatmosfaren1.hemochfastighet.se
Brf Atmosfären nr 1 © 2020


Föreningen förvaltas av Nabo.
Klicka på logotypen till höger för att komma till hemsidan där du kan
logga in till föreningens Intranät och Styrelseverktyg
Nabo